Jakie witaminy są zawarte w wysłodzinach browarnianych?
Młóto browarniane to doskonały dodatek do karmy dla zwierząt. Sprawdza się przy skarmianiu bydła, krów mlecznych, trzody chlewnej, ptactwa, ale także zwierząt domowych, na przykład psów. Duży wpływ ma na to bogactwo składników odżywczych, jakimi charakteryzują się wysłodziny. To przede wszystkim białko i włókno surowe, które pełni funkcję błonnika w diecie zwierząt. Poza nimi wysłodziny to również potężna dawka witamin – jakich konkretnie?
Bogactwo witamin w wysłodzinach browarnianych
Młóto browarniane dostarcza wielu witamin, jednak największy udział w jego składzie ma witamina E. Jest to około 31 mg/kg. Tokochromanole, czyli związki organiczne znane właśnie jako witamina E, są rozpuszczalne w tłuszczach i działają jako przeciwutleniacze. W diecie ludzkiej, u kur i świń wpływają na regulowanie poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne. Ich niedobory mogą wpływać na zaburzenia immunologiczne i problemy z rozrodem u krów.
Przeczytaj również: Dlaczego karmę dla zwierząt najlepiej kupować w sklepie zoologicznym?
Poza witaminą E wysłodziny browarniane dostarczają innych, również bardzo ważnych witamin. Bogate są zwłaszcza w związki z grupy B, takie jak kwas foliowy, niacyna, biotyna, tiamina, cholina, kwas pantotenowy, ryboflawina i pirydoksyna. Mają one znaczenie dla wielu różnych układów, dlatego ważne jest utrzymywanie ich prawidłowego poziomu. Najłatwiej jest dostarczyć je z pożywieniem. Skarmianie zwierząt wysłodzinami jest proste, ponieważ są one łatwo dostępne dzięki dystrybutorom, na przykład firmie Domino sprzedającej młóto wraz z dostawą na terenie całej Polski.
Ważne składniki odżywcze w młócie browarnianym
Poza witaminami wysłodziny browarniane bogate są w liczne minerały. Najliczniej występują w nich wapń (3600 mg/kg), magnez (1900 mg/kg), fosfor (6000 mg/kg) oraz sód (137 mg/kg). Dodatkowo dostarczają również żelaza, miedzi, potasu i manganu. Warto jednak pamiętać, że nie mogą one być stosowane samodzielnie, powinny być jedynie dodatkiem do paszy.
Wszystkie wymienione powyżej witaminowe składniki odżywcze oraz białko i błonnik są bardzo istotne w diecie zwierząt, ale nie tylko. Wysłodziny dobrze jest włączyć również w dietę człowieka. Te same mikro- i makroelementy pełnią istotne role w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich organizmów. Warto też zaznaczyć, że zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi wysłodziny są po prostu smaczne, dlatego spożywanie ich przychodzi z łatwością i jest prawdziwą przyjemnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana